Öppettider jul/nyår 2015-2016

  • Publicerad i Händelser

Torsdag 24/12 (Julafton)                                   09:00 – 18:00

Fredag 25/12 (Juldagen)                                   10:00 – 19:00

Lördag 26/12 (Annandagjul)                              10:00 – 19:00

Torsdag 31/12 (Nyårsafton)                              09:00 – 17:00

Fredag 01/01 (Nyårsdagen)                                Stängt

Onsdag 06/01 (Trettondedag Jul)                       10:00 – 19:00

Läs mer ...

Tack för detta år!

  • Publicerad i Händelser

Året går mot sitt slut och vi kan summera ännu ett år av trevliga kundmöten och nya smakupplevelser. Tack alla kunder – vi hoppas vi ses även 2015!

Läs mer ...

Samosa, Sambosa, Samboosak

Ja kärt barn har många namn. Detta är en "rätt" som kan göras på en massa olika sätt. Det är i princip köttfärsfyllda degknyten, men i vissa länder fyller man dem med potatis och andra grönsaker. Man kan rulla dem eller göra dem som trianglar. Jag upplever att rullar går både snabbare och är enklare att göra. När vi äter dessa så serverar jag ofta dem till en buffé med olika smårätter.

Läs mer ...

Pastasallad med kycklingbröst

  • Publicerad i Matlagning

Härlig och fräsch pastasallad med en produkt som kan jämföras med kassler. Jag brukar använda rostad kycklingbröst istället för kassler. Det blir supergott, så har du inte testat den tycker absolut att du ska göra det. Förpackningen finns i både liten och stor bit.

Läs mer ...

Biryani med köttfärs

  • Publicerad i Matlagning

Biryani är en risbaserad rätt som kan varieras genom att man antingen använder kyckling, fisk, ägg, kött eller gör den helt vegetarisk. Namnet biryani kommer från det persiska ordet ”beryan” som betyder friterad/rostad.

Läs mer ...

Solig paj med aprikoser, persikor och nektariner

Aprikos är ett fruktträd och även namnet på frukten från trädet. Aprikosträdet blir mellan 8 och 10 meter högt. Blommorna är vita eller ljusrosa. Frukten liknar persika eller nektarin och färgen är gul till orange, ibland med röda strimmor. Ytan är mjuk och nästan hårlös. Aprikoser är stenfrukter och har en kärna.

Läs mer ...

Baklava

Baklava är ett arabiskt bakverk som är väldigt populärt! Det finns en massa olika sätt att göra på. Man kan välja de nötter som man tycker om. Jag gillar valnötter och tycker att de passar jättebra till baklava. Vill man inte använda apelsinblomvatten så kan man självklart utesluta det, men det ger en fin smak. Apelsinblomvatten ska inte förväxlas med rosvatten då smakerna är helt olika.

Läs mer ...

Markoukbröd fylld med falafel!

Markouk är ett traditionellt bröd ifrån Mellanöstern. Brödet är riktigt tunt och bakas på en "ugn" som kallas saj. Man kan jämföra Markouk med pitabröd. Brödet kan användas till att göra rullar med olika fyllningar. Jag valde att göra falafelrulle och det blev riktigt gott. Här nedan finns ett recept på krispig och god falafel som passar perfekt att fylla i ett Markoukbröd. 

Läs mer ...

Sesamkakor

Dessa kakor är populära att äta tillsammans med en kopp te. Vissa kallar dem sesamkakor och vissa kallar dem för Abo Simsim. Simsim betyder sesamfrö på arabiska och abo betyder pappa. I denna kakan kan man välja själv om man vill ha rosvatten eller apelsinblomvatten. Min favorit alla gånger är dock apelsinblomvatten. Gillar man ingen av dem så kan man utesluta det från receptet. Men var inte rädda för att testa

Läs mer ...

Dadelbollar

Dessa dadlar kommer ifrån Iran och kallas Mazafati. Mazafati är en av de populäraste sorterna ifrån Iran. I Iran odlar man ca 400 olika sorters dadlar men endast 15 sorter kan användas till export. Detta beror på att skördarna blir olika stora pga vädret och det är då endast dessa 15 sorter som producerar tillräckligt stor mängd dadlar så att man kan exportera dem.

Läs mer ...

Shorba

Shorba är det arabiska ordet för soppa. Denna soppan äter man i de flesta familjer under Ramadan. Det finns en massa olika varianter på den och alla gör olika. Jag gör enligt receptet nedan.

Läs mer ...

Dadel och banansmoothie

Dadlar kommer ifrån dadelpalmen som har sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern. Dadelpalmerna har funnits så långt tillbaka som ca 5000 år och kallas ofta Livets träd. Under alla dessa år har man haft mycket nytta av dadelpalmerna, man har bland annat gjort rep och vävt filtar. Men det viktigaste från dadelpalmen är själva dadlarna. De har kallats Öknens bröd och har hjälpt många människor att överleva.

Läs mer ...

Falafel i pitabröd med picklad vildgurka & tahinisås

Falafel (arabiska: فلافل ) är en maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Den består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor. Falafel serveras ofta i pitabröd eller som en wrap i tunnbrödet lavash tillsammans med grönsaker och hummus eller olika såser på restauranger, pizzerior och gatukök. Maträtten förekommer även i en variant serverad medpommes frites eller ris i stället för bröd, då kallad falafeltallrik. Falafeln är vanlig som en av smårätterna i buffé eller mezetallrik

Läs mer ...

Tabbouleh

Tabbouleh (arabiska: تبولة tabūlah, ibland kallat taboulé på svenska) är en klassisk persiljesallad från Libanon, gjord på persilja, färska tomatervitlökolivoljabulgurvete eller couscousgryn, pressad citron och kryddor. Ibland förekommer även tärnad gurka och mynta i salladen.

Tabbouleh är en standardrätt i libanesisk meze, men är även mycket vanligt förekommande i andra delar av Mellanöstern och Turkiet. Den är även populär i Frankrike (där känd som taboulé), där den på grund av sitt låga pris och sin matighet ofta förekommer som förrätt på den franska universitetsrestaurangerna.

Läs mer ...

Kvas, B-boost

  • Publicerad i Köpguide

Nyhet!

Besök Göteborgs Orienthus på Passion för mat 26-28 februari 2016 då har du möjlighet att provsmaka Kvas, en kolsyrad dryck gjord på ett naturligt sätt utan konserverings medel och full på naturliga B-vitaminer. B-boost

Läs mer ...

CashGuard

  • Publicerad i Köpguide

Nu har vi uppgraderat vår kassasystem med CashGuard, hos oss handlar våra kunder nu ännu snabbare och tryggare

Läs mer ...

Välkommen till en ny värld!

Som du säkert märkt så har vi gjort om vår hemsida och lanserar med detta en helt ny e-butik. Nu kan du handla mat av oss med några enkla knapptryckningar och få den levererad hem – enkelt och smidigt! Du hittar e-butiken här.

Läs mer ...

Logga in

Skapa ett konto