Dadel och banansmoothie

Dadlar kommer ifrån dadelpalmen som har sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern. Dadelpalmerna har funnits så långt tillbaka som ca 5000 år och kallas ofta Livets träd. Under alla dessa år har man haft mycket nytta av dadelpalmerna, man har bland annat gjort rep och vävt filtar. Men det viktigaste från dadelpalmen är själva dadlarna. De har kallats Öknens bröd och har hjälpt många människor att överleva.

dadel
Dessa dadlar kommer ifrån Tunisien som är en av de länder som exporterar mest dadlar. De kallas Deglet Noor vilket betyder Ljusets dadlar. Dadelköttet är så ljust att man kan se kärnan i mitten om man riktar dadeln mot solen. Smaken på dessa dadlar påminner lite om karamell med en nötig eftersmak. Jämför man dessa dadlar med de som odlas i Iran så är dessa betydligt mindre söta i smaken. De passar perfekt att äta som de är eller i olika drycker eller bakverk. Dadel- och banansmoothie!

Många bryter sin fasta med dadlar och mjölk och jag ville därmed utveckla det till något mer, nämligen en smoothie. Till denna smoothie krävs endast 3 ingredienser, smidigare än så kan det inte bli. Receptet räcker till två glas.


dadlarIngredienser:
Ca 10 dadlar
2 dl mjölk
1 bananGör så här:
Gör ett snitt i dadlarna och ta ur kärnorna.
Skär dadlarna i små bitar.
Lägg dem i en mixer och häll på mjölken.
Ställ in i kylen i 15 min så att dadlarna mjuknar lite.
Kör igång mixern.
Dela bananen och lägg ner i mixen.
Ställ in i kylen några minuter innan servering.

Senast ändradmåndag, 06 juli 2015 14:25

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Logga in

Skapa ett konto